3D STYRKETRENING (3D STRENGTH) - HVA ER DET?

Skrevet av personlig trener, Lars Erik Bakken.

I det siste har det dukket opp et nytt begrep innenfor treningsbransjen her i Norge - 3D eller tredimensjonal styrketrening. Flere treningskjeder har startet med gruppetimer som omhandler 3D trening og media har gitt det mye oppmerksomhet. Men hvorfor kaller man treningen 3D , hva er det egentlig og er det funksjonelt?


(Personlig Trener, Lars Erik Bakken, fra Mykjemeir Personlig Trening)

Hver dag utfører vi utallige kombinasjoner av bevegelser . Blant annet strekker, bøyer og roterer vi på oss. Mange er ikke klare over hvor mange muskler som er involvert i enkle oppgaver som å plukke opp noe fra bakken eller lufte hunden. 
De fleste treningsprogram favoriserer isolerte og flerleddsøvelser som foregår i ett plan. 
I kontrast så beveger vi mennesker oss i 3 plan:

1. Sagittalplan - et tenkt plan gjennom kroppens midtlinje som deler kroppen i en høyre og en
venstre halvdel - bevegelse i dette planet skjer fremover eller bakover.

2. Frontalplan - et tenkt plan som beskriver en deling av kroppen i en bakre og fremre del - bevegelse i dette planet skjer sideveis.

3. Transversalplan - et tenkt plan som horisontalt deler kroppen i en øvre og nedre del - bevegelse i dette plan skjer med rotasjon.



Benytter vi oss av de 3 plan under trening, så kan vi si at vi trener tredimensjonalt. Her er et eksempel på hvordan du kan kjøre utfall i de 3 ulike plan:


Man kan også kombinere flere plan i en øvelse.
Se eksempel under:



HVORFOR TRENE TREDIMENSJONALT?
Gitt at vi beveger oss i forskjellige retninger, så er det bare logisk at vi også integrerer flere muskelgrupper, retninger og plan når vi trener styrke. På denne måten vil vi være mer forberedt på dagliglivets eller idrettens ulike bevegelsesmønstre og oppgaver. Ved riktig bruk av 3D trening vil du bli sterkere, forhindre skader/plager, bedre motorikken, og få en mer harmonisk og balansert kropp.




ER 3D STYRKETRENING FUNKSJONELT?

Her er det vel som med alt annet en del uenighet. Etter mitt syn vil jeg si at 3D trening er veldig funksjonelt hvis øvelsene du skal utføre står i sammenheng med dine behov og mål. Samtidig må intensiteten og vanskelighetsgraden på økten være i henhold til din egen form, slik at øvelsene blir utført riktig og dynamisk. Gjør du vanskelige øvelser/bevegelser hvor du har liten flyt og dårlig teknikk vil du være i faresonen for å pådra deg en skade. Samtidig kan du gi nervesystemet feil stimuli og ende opp med minimal effekt av 3D treningen.

Det er stor forskjell på å gjennomføre noen tilfeldige 3D styrkeøvelser enn å få øvelser som er spesifikt lagt opp i henhold til dine behov og mål. Funksjonell 3D styrketrening handler ikke bare om å bevege seg i de 3 plan, det handler like mye om å bevege seg riktig og hensiktmessig i forhold til dine forutsetninger og behov.

Kort oppsummert er 3D styrketrening en fantastisk god måte å trene styrke på, fordi du beveger kroppen slik det er ment at du skal bevege den. Velger du øvelser som står i samsvar med dine behov og mål samtidig som du utfører dem riktig, vil du straks se resultater både i og utenfor treningsstudioet.


Se også denne artikkelen på nettavisen Hegnar Sprek her