KVINNER OG STYRKETRENING

Skrevet av, Lars Erik Bakken

Det finnes en misoppfatning av at styrketrening og vektløfting er annerledes for menn enn for kvinner. Vi har ofte sett bilder av kvinner som trener styrke på utholdenhetsapparater og menn som løfter tunge vekter foran speilet. Dette er bilder som mediene har skapt. Slike bilder vil gi oss en ubevisst og feil forestilling av hvordan kvinner og menn helst bør trene.


I den senere tid har mediene blitt flinkere til å fremstille styrketrening på en mer kjønnsnøytral måte. Nå vet vi at muskelvevet til kvinner og menn er hovedsakelig identiske og responderer likt på styrketrening. Den store forskjellen ligger i forskjellen på testosteronnivåene mellom kvinner og menn. Dette fører generelt til at menn klarer å løfte noe tyngre og bygge mer muskler, men begge kjønn vil respondere godt på velstrukturert styrketrening og samtidig få et stort treningsutbytte.


HVA ER DE VANLIGSTE ØNSKENE BLANT KVINNER OG MENN?

Et flertall av de kvinnene som kommer til oss,på Mykjemeir, har et ønske om en sterkere og strammere mage, samt fastere rumpe, triceps og lår. Vi ser også tendenser til at flere kvinner ønsker å trene seg sterkere ved hjelp av base- og kroppsvektøvelser. Flesteparten av menn har som oftest et ønske om å bli sterkere og øke muskelvolum. Begge kjønn er opptatt av at fettprosenten skal holde seg lav og at man har en sunn og balansert kroppssammensetningen. Utifra dette kartlegger vi også kundens behov og utarbeider en treningsplan hvor vi trener etter både kundens ønsker og behov. Vi sørger for å gjøre treningen strukturert samtidig som den byr på variasjon og allsidighet. I tillegg veileder vi til en sunnere livsstil for å gi en mer helhet i treningen.


HVA ER FORSKJELLEN MELLOM MENN OG KVINNERS STYRKEPROGRAM?


(På bildet: Lars Erik Bakken, Personlig Trener Mykjemeir)

Når jeg blir spurt om hva den største forskjellen er mellom et designet styrkeprogram for kvinner og for menn, blir man ofte overrasket av svaret. Etter Mykjemeir sin mening, skal det være ganske likt for menn og kvinner hvis man følger grunnprinsippene innenfor styrketrening. Tren først mobilitet og lette kroppsvektøvelser, fokuser på kjernemuskulatur, favoriser flerleddsøvelser og tren med store bevegelser i stedet for isolerte bevegelser, så sant dette ikke er helt nødvendig. Samtidig bør man trene frie bevegelser uten apparater og rette et stort fokus på muskulaturen på baksiden av kroppen som rumpe, bakside lår og rygg (posterior chain). STYRKETRENING PÅ LIK LINJE UANSETT KJØNN

Vi i Mykjemeir fremmer at kvinner og menn bør trene på lik linje, da styrketrening tilbyr kvinner de samme fordelene som for menn. Dette forutsetter at de har samme mål om å utvikle funksjonell styrke, redusere fettprosent, øke muskelmasse og forbedre helse. Selvfølgelig vil det være noen forskjeller i programmene til hvert enkelt individ,. Dette blir styrt av ulike behov og mål med treningen, men vi vet at begge kjønn er skapt for å kunne løfte tungt og med høy intensitet. Styrketrening hos oss tar derfor ingen hensyn til om man er mann eller kvinne. Vi ser på våre kunder som enkeltindivider og lar ikke treningen bli begrenset av hvilket kjønn man er.HVA KAN KVINNER OG MENN LÆRE AV HVERANDRE?Innenfor styrketrening har menn en tendens til å utfordre seg selv litt mer enn kvinner. Det handler om trygghetsfølelse, konkurranseinstinkt og troen på seg selv. Her har kvinner noe å lære av mannfolka. Etter at både basisstyrken og teknikken er på plass, kan kvinner bli enda bedre til å utfordre seg selv med for eksempel tyngre og mer eksplosive øvelser med frie bevegelser. Dette vil føre til en ytterligere fremgang i styrketreningen.

På den andre siden har menn også noe å lære av kvinnene når det gjelder styrketrening. Menn er ofte mer utålmodig og har lett for å løfte litt tyngre enn det de behersker. Kvinner synes å være flinkere til å lytte til kroppen og blir sjeldent like utålmodig med å øke belastningen sammenlignet med menn. I tillegg er kvinner som regel mer åpne for råd og nye ideer innenfor trening og teknikk. De har derfor en tendens til å trene mer variert enn menn. Dette kan igjen gi en mer allsidig styrke og være gunstig i forhold til å forhindre skader og unngå stagnasjon.BLIR MIN KROPP MANDIG HVIS JEG TRENER STYRKE?


Svaret er ganske enkelt nei. Mye av forskjellen i muskelmassen mellom menn og kvinner skyldes hormoner, spesielt testosteron. I gjennomsnitt produserer menn adskillig mye mer testosteron enn kvinner. Det er også en forskjell på fordelingen av muskelmasse mellom kvinner og menn når det gjelder overkropp. Mannlige hormoner og muskelmassefordelingen er de to viktigste grunnene til at menn bærer på mer muskler enn kvinner. Derfor vil menn som trener styrke se mer “klumpete” ut en kvinner som trener styrke.

Sluttpoenget er at kvinner fint kan trene som Tarzan og fortsatt bli seende ut som Jane. 


Les også Side2 sin utgave av denne artikkelen her.