Fire strikkøvelser for bedre holdning - LYTP

På bildet: Christopher Bernardo Spicer, personlig trener Mykjemeir Raw.    Foto: Skill Shooter 


Mange snakker om dårlig holdning, men svært få prater om hvorfor vi får dårlig holdning. Se for deg at du står i profil i speilet ditt. Skuldra skal helst være i nøytral posisjon, altså senter av kroppen. Tenk at det er en drakamp mellom brystmuskulaturen og rygg/skuldermuskulaturen. Ofte er brystet sterkere enn rygg og skuldre, da blir skuldrene trukket fremover. I tillegg kan det bli enda mer drag dersom man har spenning i den lille brystmuskelen. Så dersom man ønsker å optimalisere holdningen sin kan man løsne den lille brystmuskelen, for så å styrke muskler i skulder og ryggregion. Gjør man dette kan det føre til en mer nøytral og riktig holdning.

Nå til dags sitter mange av oss foran en pc-skjerm hele dagen. De fleste dagligdagse gjøremål skjer foran oss, og dette medfører som regel noe vi kaller en ”protrahert” holdning. Dette er den klassiske holdningen der hodet og skuldrene peker fremover. Som sagt kan dette komme av at man er sterkere i brystmuskulaturen enn i rygg og skuldermuskulaturen. Mange legger merke til at en slik holdning ikke er pen, men man bør også merke seg at en slik holdning ikke er bra for kroppen. I verste fall kan denne holdningen føre til stiv nakke og stive skuldre. Dersom dette pågår over lengre tid kan denne smerten forplante seg videre opp i nakken og til slutt føre til hodepine. Noen av dere som leser dette kjenner dere sikkert igjen.  


Nedfor har jeg fremstilt fire øvelser som forbedrer holdning ved hjelp av strikk. Denne strikken tar liten plass i bagasjen, veier lite og er veldig brukervennlig. Øvelsene som fremstilles kan også gjøre stående med strikk. Liggende som vist på bildene er lettere da gulvet vil bli et naturlig referansepunkt for når man skal stoppe bevegelsen. Disse øvelsene kan også gjøres med manualer, men da ligge på magen over en skråbenk. Enda en variasjon er å bruke kabel og simulere bevegelsene (LYTP).  

 Øvelse L
På bildet vises L: Christopher Bernardo Spicer, Personlig trener/mental trener Mykjemeir Raw Lysaker brygge
Gjør slik: Ligg på ryggen, strekk ut føttene dine, legg strikken under fotsålen og pass på at du ikke mister strikken. Hold i håndtakene, ha 90 graders vinkel i albueledd, så fører du knoklene ned til bakken og opp igjen til startposisjon. Under hele bevegelsen opprettholder man en naturlig svai i ryggen, dette gjelder alle øvelsene.

Øvelse Y
På bildet vises Y: Christopher Bernardo Spicer, Personlig trener/mental trener Mykjemeir Raw Lysaker brygge
Gjør slik: Fest strikken under føttene, holde håndtakene mot hverandre slik at tomlene peker bakover. Før nå tomlene ned mot bakken bak deg uten å bøye albuen. La armene komme til startposisjon igjen og gjenta.

Øvelse T
 På bildet vises T: Christopher Bernardo Spicer, Personlig trener/mental trener Mykjemeir Raw Lysaker brygge
Gjør slik: Kryss strikken rundt føttene, hold albuene helt strake, så skviser du skulderbladene sammen bak deg mens du opprettholder strake albuer. La knoklene treffe bakken og så går du tilbake til startposisjon.

Øvelse P
På bildet vises P: Christopher Bernardo Spicer, Personlig trener/mental trener Mykjemeir Raw Lysaker brygge
Gjør slik: Kryss strikken rundt føttene, hold så håndtakene tett inntil hverandre, så skviser du skulderbladene sammen bak deg, hold samme vinkel i albueleddet til enhver tid. La armene treffe bakken og gå tilbake til startposisjon, gjenta.

Du kan også lese artikkelen på trening.no.